Η κυρία Σούλα και το ΝΑΤΟ

του Θοδωρή Αθανασιάδη | Cogito ergo sum

Πριν κάμποσες βδομάδες το πανελλήνιο γέλασε, όταν ο Οίκος Εποχής «Σούλα» έγινε χορηγός της ομάδας «Βουκεφάλας» τής Λάρισας. Βλέπετε, ο εν λόγω «Οίκος Εποχής» δεν είναι παρά αυτό που λέμε «οίκος ανοχής», κοινώς μπορντέλλο. Τί να κάνουν, όμως, τα παιδιά τού «Βουκεφάλα»; Πού να βρουν λεφτά για φανέλλες και σωβρακάκια, λεφτά για φόρμες, λεφτά για μπάλλες κλπ; Στην απελπισία τους, χτύπησαν την πόρτα τής κυρίας Σούλας. Και η κυρία Σούλα «έτεινεν ευήκοον ους». Κοινώς, τους άκουσε με κατανόηση κι αποφάσισε να βάλει το χέρι στην τσέπη. Και νά λεφτά για στολές…και νά λεφτά για μπάλλες…και νά λεφτά τσιρότα και ιώδιο…και, γενικά, νά λεφτά για όσα χρειάζεται μια ομαδούλα προκειμένου να παίξει ποδόσφαιρο. Και νά γέλια το πανελλήνιο, δίχως να μπορώ να καταλάβω προς τί τα γέλια.

Πριν λίγες μέρες, το πανελλήνιο ανατρίχιασε, όταν ο ίδιος «Οίκος Εποχής» αποφάσισε να γίνει χορηγός ενός δημοτικού σχολείου τής Πάτρας. Είδε κι απόειδε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων τού σχολείου, πήρε χαμπάρι ότι στην Ελλάδα των μνημονίων δεν υπάρχει σέντσι διαθέσιμο για «δωρεάν» παιδεία κι αποφάσισε να απευθυνθεί στην καλόκαρδη κυρία Σούλα, προκειμένου να αποκτήσει το σχολείο ένα ρημαδοφωτοτυπικό και μια ρημαδοβιβλιοθήκη. Έτσι, λοιπόν, εκεί που το γαμημένο το κράτος κωφεύει, ο γαμηστρώνας τής Σούλας έδειξε κατανόηση και δώρισε στο σχολείο 3.000 ευρώ για να αγοραστούν φωτοτυπικό και βιβλιοθήκη.

Καταλαβαίνετε τι επακολούθησε. Έγινε της πουτάνας με την δωρεά που έκανε η πουτάνα στο σχολείο. Νά τα «δεν είναι δυνατόν…», νά τα «ντροπή, τα παιδιά μας…», νά τα «αμάν, ξεφτίλα μας…», ξαναείδε και ξανααπόειδε ο σύλλογος κι έβγαλε ανακοίνωση: «Μετά τις διαστάσεις που έλαβε η δωρεά στον σύλλογό μας, αν και η δωρήτρια προσέγγισε τον σύλλογο μας ως φυσικό πρόσωπο και όχι με την επαγγελματική της ιδιότητα με σκοπό τη διαφήμισή της, αποφασίστηκε να επιστρέψουμε τη δωρεά, μη παραλείποντας να την ευχαριστήσουμε για την πρόθεσή της. Η κάλυψη των όποιων αναγκών και ελλείψεων θα αιτείται πλέον από τη διοίκηση».

Ποιά διοίκηση; Μπας και νομίζετε ότι σήμερα το σχολείο διαθέτει φωτοτυπικό ή βιβλιοθήκη; Παπάρια. Ο αντιδήμαρχος παιδείας της Πάτρας, Ανδρέας Φίλιας, έκανε λόγο για «κατάντια του ελληνικού κράτους» αλλά δεν βαριέστε… Ο περίφημος «εξορθολογισμός των δαπανών» δεν έχει περισσευούμενα λεφτά για φωτοτυπικά και βιβλιοθήκες, ενώ το περιλάλητο «σύγχρονο σχολείο» τής αλήστου μνήμης Αννούλας οφείλει να ψάξει χορηγούς προκειμένου να αντιμτωπίσει τις ανάγκες του.

Κι ενώ η «καθώς πρέπει» κοινωνία αποδοκίμαζε την αγαθή δωρεά τής κυρίας Σούλας (λες και το μπορντέλλο περίμενε να πιάσει πελάτες τα σχολιαρούδια τού δημοτικού), ήρθε το ΝΑΤΟ να γίνει χορηγός των σχολείων τού νομού Χανίων. Με έγγραφο που έστειλε το «Πεδίο Βολής Κρήτης» στα σχολεία τού νομού, το ΝΑΤΟ δήλωνε την πρόθεσή του να γίνει χορηγός των σχολείων, υπό την προϋπόθεση ότι οι «ευεργετημένοι» θα ανακοινώσουν (μέσω των τοπικών ΜΜΕ) τις δημόσιες ευχαριστίες τους προς το ΝΑΤΟ και το Πεδίο Βολής Κρήτης.

Εδώ θα έπρεπε να ανατριχιάσουμε και όχι με την δωρεά τής κυρίας Σούλας. Στο κάτω-κάτω, η κυρία Σούλα έχει ένα μαγαζί όπου μπορεί να πάει όποιος θέλει να γαμήσει ελεύθερα. Αντίθετα, το ΝΑΤΟ είναι ένα μαγαζί που γαμεί όποιον εκείνο γουστάρει, δίχως να ρωτήσει κανέναν.

Βέβαια, θα βρεθούν κι αυτοί που θα υποστηρίξουν πως η προβολή τού μαγαζιού τής κυρίας Σούλας μπορεί να εκληφθεί από τα παιδιά ως αποενοχοποίηση των μπορντέλλων. Σωστό. Η παιδεία δεν μπορεί να αφήνεται στο έλεος των χορηγιών είτε της κυρίας Σούλας είτε οποιουδήποτε άλλου μπορντέλλου (είτε κυριολεκτικώς είτε μεταφορικώς). Όμως, χίλιες φορές καλύτερα να δεχτούμε μια δωρεά που θα αποενοχοποιεί τα μπορντέλλα (λες και τα μπορντέλλα είναι οίκοι ενοχής κι όχι ανοχής), παρά να αποδεχτούμε μια δωρεά που θα αποενοχοποιεί το ΝΑΤΟ, δηλαδή τον ένοχο των μεγαλύτερων εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί -κι εξακολουθούν να διαπράττονται- κατά της ανθρωπότητας.

 Χίλιες φορές καλύτερα τα μπορντέλλα όπου πάνε και γαμούν οι φαντάροι παρά το μπορντέλλο που χρησιμοποιεί τους φαντάρους για να γαμήσει τους λαούς.

Και χίλιες φορές καλύτερα να συμβιβαστούν τα παιδιά με την ιδέα ότι υπάρχουν κάποια μαγαζιά όπου μπορεί να πάει κάποιος να γαμήσει εξασφαλίζοντας το μεροκάματο σε κάποια πουτάνα, παρά να συνηθίσουν στην αποδοχή κάποιου μαγαζιού που μπορεί ανεξέλεγκτα να γαμεί, να δέρνει και να σκοτώνει τους λαούς εξασφαλίζοντας τα άνομα συμφέροντα κάποιων καπιταλιστών.

Κάπου μέσα μου, λυπάμαι το σχολείο που υποχρεώθηκε να απορρίψει την προσφορά τής κυρίας Σούλας αλλά χειροκροτώ τα σχολεία των Χανίων που αποφάσισαν να απορρίψουν την πρόταση των σφαγέων τού ΝΑΤΟ. Και, βεβαίως, σιχτιρίζω την ηγεσία τού υπουργείου παιδείας που προτρέπει τα σχολεία να κάνουν ο,τιδήποτε, αρκεί να μη γίνονται «ενοχλητικά», διεκδικώντας παροχές για πραγματικά δωρεάν παιδεία.

Αν μη τι άλλο, η «φιλοσοφία» τού υπουργείου παιδείας εξισώνει τα μπορντέλλα με το ΝΑΤΟ. Κάτι είναι κι αυτό…

.