Γιάννης Παντελάκης: Το τέλος μιας εποχής

Ενα από τα κλισέ των δημοσιογράφων είναι η περίφημη φράση «μια φωτογραφία ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις».
Αυτήν τη φορά, όμως, η συγκεκριμένη φωτογραφία πραγματικά ισοδυναμεί με χίλιες και άλλες τόσες λέξεις.
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Αδωνις Γεωργιάδης εικονίζεται σε παράρτημα του υπουργείου να μιλάει με φόντο τη φωτογραφία του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου. Η φωτογραφία, δυστυχώς, δεν είναι καθόλου παραπλανητική, ούτε σουρεαλιστική. Περιγράφει την αλλαγή μιας ολόκληρης εποχής. Την εποχή των διαχωριστικών γραμμών, των εικονικών ή πραγματικών διαφοροποιήσεων, των έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Κανένας δεν αμφιβάλλει πως, σε μεγάλο βαθμό, οι διαφορές του παρελθόντος αποκτούσαν πιο έντονα χαρακτηριστικά μ’ έναν τεχνητό τρόπο. Αλλωστε, η διακυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ ή τη Ν.Δ. έδειχνε πως οι επιλογές τους δεν είχαν θεαματικές διαφοροποιήσεις, το αντίθετο. Ωστόσο, ήρθε η κυβέρνηση Παπαδήμου για να επιβεβαιώσει πως όλα μπορούν να συμβούν μ’ έναν σχεδόν αρμονικό τρόπο. Με άνεση μπορούν ν’ ασκούν πολιτική στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα ο «παλαιός ΠΑΣΟΚος» Παπουτσής, με τον μεταμοντέρνο (;) Γερουλάνο, τον ακροδεξιό Βορίδη και τον Δ. Αβραμόπουλο.

Μάλιστα, οι ενδοκυβερνητικές κόντρες της σημερινής κυβέρνησης είναι πολύ μικρότερες από εκείνες της αμιγώς ΠΑΣΟΚικής διακυβέρνησης.

Βέβαια, το σημερινό κυβερνητικό σχήμα έχει το χαρακτηριστικό του προσωρινού και δημιουργήθηκε από μια υποτιθέμενη αναγκαιότητα. Ωστόσο, δεν θα ήταν και δύσκολο να τους φανταστούμε όλους αυτούς να κυβερνούν και σε άλλους πιο ήρεμους καιρούς. Δεν θα μας ξένιζε καθόλου και, φαντάζομαι, με τον ίδιο τρόπο θα αντιδρούσε και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας…

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=328171